Golden Gobbo 2016

Golden Gobbo 2016

Games Day 2016 alap adatok

Golden Gobbo Games Day Budapest festőversenye. Minden évben megrendezésre kerül 1997 óta, és remélhetőleg még hosszú ideig díszíti a trófea a nyertesek vitrinjét.

NEVEZÉSI FELTÉTELEK

 1. Bárki nevezhet bármely kategóriában vagy akár az összes kategóriában, de egy kategóriában legfeljebb 3 nevezést indíthat. Az azonos kategóriákban indított nevezéseik meg lesznek jelölve, így ezek közül csak egyetlen egy lehet díjazott. A megjelölések anonímek lesznek.Games Day 2016 Golden Gobbo jegy
 2. Bármely gyártó által elkészített modellel lehet nevezni, de minden esetben meg kell nevezni a céget, illetve a játékot (ha lehetséges) amelyhez a versenydarab eredetileg készült. A modellek módosítása, illetve konvertálása nemcsak nem tilos, hanem szívesen vett plusz

  adalék a versenyhez. Természetesen a teljes egészében saját kezűleg készített modelleket is szívesen látjuk, ezeknél a gyártóhoz érdemes ezt feltüntetni ("scratchbuilt").
 3. A versenyen elsősorban a klasszikus méretarányú modellek indíthatóak, amelyek léptéke hivatalosan 28mm. Azt hogy melyik kategóriában milyenméretarányok indíthatóak külön taglaljuk.
 4. A modelleket nem a versenyen kell kifesteni, hanem festve kell nevezni a versenyre.
 5. Felhívjuk a versenyzők figyelmét, hogy mivel ez egy festőverseny, ezért nevezni csak saját munkával lehet. A nevezés feltétele tehát, hogy a figura, illetve modell - amelynek nem kell a nevező birtokában lennie - nevezési feltétele a saját munka. Amennyiben bizonyosságot nyer, hogy egy nevező ezt megkerülve nevez, az összes nevezését diszkvalifikálhatjuk.
 6. Csak olyan versenydarabok indíthatóak, amelyek még nem indultak korábban egyik Golden Gobbó versenyen sem. Amennyiben bizonyosságot nyer, hogy egy nevező ezt megkerülve nevez, az összes nevezését diszkvalifikálhatjuk.
 7. A nevezéshez ki kell tölteni a nevezési lapot, olvashatóan és minden nevezésért meg kell vásárolnod egy nevezési jegyet, melynek ára 300 Ft. Újjoncoknak az egyik nevezésük ingyenes. Ezek után a nevezési lapokkal és a jegyekkel lehet nevezni. Itt még kérhetsz tanácsot a nevezéseket regisztráló személytől, aki szívesen segít ebben - vagy irányít át szakértőbb szervezőhöz. Ezek után kapod meg a nevezési céduládat, amellyel a figurát a kiállítási pódiumra beadhatod. Fontos, hogy a cédula másodpéldányát - az ellenőrző szelvényt - tartsd meg, és őrizd meg a verseny végéig. Figurát csak az ellenőrző szelvény ellenében adunk vissza! Aki tehát elhagyja a cédulát, az könnyen elveszítheti a versenydarabot is. Reklamációt is csak az ellenőrző cédula ellenében fogadunk el.
 8. Megengedett, hogy egy versenydarabbal többen nevezzenek - csoportok, párok, barátok előnyben. Ez nem jelent kizáró okot, de minden trófeából csak egy darab kerül átadásra. Lehetséges továbbá, hogy a versenyző nincs jelen. Ekkor - mivel a rendezvényen a trófeát leszámítva tárgyjutalom is van - a trófeát és a tárgyjutalmat a nevezési lapon megadott személy veheti át, akivel az ott feltüntetett telefonszámon, illetve e-mail címen egyeztetünk. Ő később, személyesen veheti át a nyereményét egyeztetés után.
 9. A versenydarabok kiállítása és értékelése névtelenül történik. Azoknak tehát a nevezés után már csak száma és kategóriája van. Kategóriákat nem vonunk össze, így ha egy kategóriában csak három nevező lesz, ők lesznek a nyertesek, függetlenül a versenydarabok
  Golden Gobbo Nevezési Űrlap Letöltéseversenyképességétől.

Minden nyertes egy az idei évre készített Golden Gobbo trófeát vehet át az eredményhirdetési ceremónia során. A trófeák névre szólóan kerülnek átadásra.

A nem díjazott figurákat és modelleket 15:00-tól lehet átvenni az ellenőrző szelvény ellenében. A győztes figurákat a trófeák átadása után lehet átvenni körülbelül 16:30-tól.

AMATŐR, PROFI VAGY SERDÜLŐ?

A szabállyal az a célunk, hogy azok a versenyzők is nagyobb esélyekkel indulhassanak, akik nem festenek évek óta, illetve nem hivatásszerűen festenek figurákat. Ezért bevezetjük a kategóriákban az indulók értékelési rendszerét. Ennek értelmében minden kategóriánál meg van jelölve (zárójelben a kategória megnevezése mögött), hogy milyen versenyzők indulhatnak az adott kategóriában. Ezek sorban a következőek lehetnek:

 • Amatőr: Ebben a kategóriában bárki indulhat, akinek a neve nem szerepel az előre összeállított profi versenyzők listáján.
 • Nyitott: Ebben a kategóriában bárki indulhat, korlátozások nélkül. Ezekben a kategóriákban a versenyzők között helyet - és esélyt - kapnak a profi versenyzők. Azonban a zsűritagok ezekben a kategóriákban sem indulhatnak.
 • Speciális: Ezek a kategóriák a kategória leírásában korlátozzák az indulókra vonatkozó szabályokat.

PROFIK LISTÁJA:

 • Maurer Norbert
 • Waldmann Szabolcs
 • Zsikla Gergely
 • Büte Miklós
 • Kovács Viktor
 • Tombi Tibor
 • Balázs László
 • Seregi Raymond
 • Wolf Gábor
 • Lőrincz István
 • Sándor Gergely
 • André László

 Games Day 2016 Facebook esemény

MÉRETARÁNYOK

Az utóbbi években egyre több játék és figura kerül fel a Golden Gobbó nevezések közé. Ezekben egyre többféle méretarány és lépték jelenik meg. Ezeket nehéz egymás ellen versenyeztetni, így kompromisszumokra kényszerülünk.
Golden Gobbo

 • A nagy modelleknek és figuráknak (jellemzően 54mm-es és nagyobb léptékű) külön kategóriája van (13), melybe az egyes mellszobrok is besorolandóak.
 • A klasszikus méretarányú (28-35mm) figurák a 13-ast leszámítva bármely amatőr és nyitott kategóriában indulhatnak - a kategória szabályainak megfelelően.
 • Az ennék kisebb léptékű figuráknak szintén bármely amatőr és nyitott kategóriában indulhatnak a 13-ast leszámítva.
 • Az 1-es és 13-as kategóriára nem érvényes semmilyen léptékszabály, bármilyen léptékű figurával lehet nevezni, amely megfelel a kategória szabályainak.

KATEGÓRIÁK

Nº1: Serdülő kategória (speciális)

Ez a kategória kifejezetten a fiataloknak fenntartott kategória. Ebben a kategóriában csak a 14 éveseknek (akik 2016-ban töltik be 14-ik évüket), vagy még fiatalabb versenyzőknek van fenntartva. A nevezett figurákra általános szabályok vonatkoznak, de nincsenek tematikai és egyéb megkötések.

 Nº2: Fantasy hős (amatőr)

Bármely fantasy karakter, hős, hadvezér ebbe a kategóriába esik – függetlenül annak játékban betöltött státuszától vagy megnevezésétől. Ide tartoznak a legnépszerűbb játékok hősei: Warhammer, Mordheim, BloodBowl, Confrontation, Warlords, Lord of theRingsHordes, Warmachine, stb. A figuráknak egyedül kell szerepelnie a nevezésben, tehát a kísérettel rendelkező modellek csak a Nº3 Fantasy regiment kategóriában nevezhetnek. Kivételt képeznek azok a modellek, amelyek valamilyen hátason lovagolnak, amely nem felel meg a szörnyeteg fogalmának (tehát nem sárkány, hanem pl. ló, démonhátas, repülő korong, stb.) A figuráknak a saját kategóriájuknak megfelelő talpon kell helyet kapniuk, illetve bármilyen ennek megfelelő talpon állhatnak. A talp kialakításánál az egyetlen lényegre törő szempont, hogy a modell játékban is használható maradjon. A hősök méretének megközelítőleg meg kell maradnia a klasszikus ember léptéknél (annál kisebb lehet), az ennél nagyobb hősök (pl. ogre hősök) már a Nº6 Szörnyek kategóriában nevezhetőek.

 Nº3: Fantasy regiment (amatőr)

A fantasy játékok osztagai, csapatai tartoznak ide, amelyek legalább 3 modellt számlálnak – függetlenül azok játékbeli megnevezésétől, összeállításától. Ezek az osztagok lehetnek akár parancsnoki, gyalogos vagy akár lovassági csapatok is. Itt kelhetnek versenyre a szakaszban bevethető szörnyek is (pl. Warhammerogre regiment). A modellek talpainak itt is meg kell felelni az eredeti játszhatósági szabályoknak. Minden regimentnek legalább 3 modellből kell állnia, azok méretétől függetlenül (akkor is, ha azok ogre-k, vagy akár sárkánylovasok), valamint kötelező a modelleket egy egységtalpra helyezni.

 Nº4: Sci-fi hős (amatőr)

Bármely science-fiction játék karaktere, hőse indulhat ebben a kategóriában, amennyiben egyedülállónak minősül - függetlenül annak játékbanbetöltöttstátuszától vagy megnevezésétől. Ide tartoznak a legnépszerűbb játékok közül: Warhammer 40.000, Necromunda, AT-43, Infinity, stb. A modellek ülhetnek valamilyen hátason vagy könnyű járművön (pl. motor vagy jetbike), de ha szörnyetegen lovagolnak, akkor a Nº6 Szörnyek kategóriában kell őket nevezni. A modelleknek természetesen a saját játékszabályaiknak megfelelő talpon kell állniuk, és így játszhatónak kell maradniuk. A hősök méretének megközelítőleg meg kell maradnia a klasszikus ember méreténél (kisebb lehet), függetlenül a fegyverzetétől. 

 Nº5: Sci-fi szakasz (amatőr)

A science-fiction játékok harci csoportjai, szakaszai nevezhetőek itt, amelyek legalább 3 főt számlálnak - függetlenül azok játékbelimegnevezésétől vagy összeállításától. Ilyenek lehetnek a különleges szakaszok, a lovas vagy motoros osztagok, illetve az egyszerű talpasok. Itt kelhetnek versenyre a szakaszban bevethető szörnyek is (pl. Warhammer 40.000 ogrin szakasz). A modellek talpainak itt is meg kell felelni az eredeti játszhatósági szabályoknak. A modellek számának akkor is legalább 3-nak kell lennie, ha azok nagyobb méretűek egy embernél - pl. ogrin regiment, vagy motoros osztagok, valamint kötelező a modelleket egy egységtalpra helyezni.

 Nº6: Szörnyek (amatőr)

Ebben a kategóriában versenyeznek a fantasy és sci-fi szörnyek egyaránt, és ide kerülnek még azok a szörnyhátasok, amelyek hátán egy lovas ül, vagy egyébként is szörnyűnek minősíthetőek. Ide sorolhatóak tehát a sárkányok, griffek, óriások, nagydémonok és démonhercegek, ogrék és orginok, óriás knarloc-ok. A figurák talpának itt is meg kell felelnie a játszhatóság szabályainak.

 Nº7: Harci gépek és tankok (amatőr)

Ide lehet nevezni a fantasy játékok harci gépeit (harci szekerek, nyílvetők, ágyúk és más furmányos masinák) és a sci-fi játékok járműveit is (tankok, csapatszállítók, repülőgépek, ágyúk és más masinák). A gépezetek csoportja, szakasza is itt indulhat (például egy lépegető szakasz) függetlenül azok létszámától. Néhány speciális modell is ebbe a kategóriába sorolható, így például a Baneblade tankok, vagy a különböző titánok.

 Nº8: Karakterek (nyitott)

Ebben a kategóriában bárki indíthatja modelljét, amely megfelel a Nº2 Fantasy hős vagy a Nº4 Sci-fi hős kategória szabályainak. Itt lehet továbbá nevezni a szörnyeken lovagló hősöket, démonhercegeket és nagydémonokat is, valamint a legtöbb szörnyeteget amely megfelel a Nº6 Szörnyek kategória szabályainak - de csak egyedi figura, nem azok csoportja. A figurák talpára nem vonatkoznak szabályok, minden dioráma talpat szívesen látunk amelyik emeli a versenydarab fényét.

Nº9: Osztag (nyitott)

Ebben a kategóriában bárki nevezheti szakaszát, regimentjét amely megfelel a Nº3 Fantasy regiment, vagy a Nº5 Sci-fi szakasz kategória szabályainak. Itt lehet továbbá indítani a legalább két modellből álló szörnyek csoportját, vagy harci gépek, gépezetek osztagát. A figurák talpára nem vonatkoznak szabályok, minden dioráma talpat szívesen látunk amelyik emeli a versenydarab fényét.

Nº10: Szörnyek és harci gépek (nyitott)

Ebben a kategóriában bárki indíthatja modelljét, amely megfelel a Nº6 Szörnyek vagy a Nº7 Harci gépek és tankok kategória szabályainak. Itt lehet továbbá nevezni a szörnyeken lovagló hősöket, démonhercegeket és nagydémonokat is, valamint a legtöbb szörnyeteget amely megfelel a Nº6 Szörnyek kategória szabályainak - de csak egyedi figura, nem azok csoportja. A figurák talpára nem vonatkoznak szabályok, minden dioráma talpat szívesen látunk amelyik emeli a versenydarab fényét.

Nº11: Sereg (nyitott)

A Sereg kategória nagy szabadságot hagy: a nevezés kizárólag két feltételnek kell megfeleljen. Egyrészt, minimum 3 figurából kell álljon, illetve legfeljebb annyi modellből állhat, amennyi az egységtalpon elfér. Ennek mérete maximum 1×1 láb (~30×30 cm) lehet. 
Ennek oka, hogy a különböző játékok mára teljesen eltérő típusú seregeket vonultatnak fel. Van, ahol pár figura már ütőképes csoportnak számít, máshol tízesével tologatják az egységeket. A nevezőnek viszont tudomásul kell vennie, hogy bármekkora sereget rak fel, nem a mennyiség, hanem a figurák festése kerül mérlegre.
A kategóriában nem lehet nevezni a korábbi Golden Gobbókon nevezett díjnyertes modelleket - ezeket a nevezéseket automatikusan diszkvalifikáljuk.

Nº12: Dioráma (nyitott)

Itt lehet nevezni azokat az alkotásokat, amelyek egy elképzelt vagy valós életképet jelenítenek meg. A diorámáknak legalább egy festett modellt kell tartalmaznia, függetlenül annak típusától - lehet az hős, jármű de akár épület is.

 Nº13: Nagy modell kategória (nyitott)

Ide kerülnek azok a modellek, amelyek léptéke meghaladja a verseny fő vonalát képező 28-30 mm-es léptéket. Ilyenek tehát a mellszobrok, az 54, 72 és 120 mm-es álló figurák. Ebben a kategóriában nincsenek a figura jellegére vonatkozó megkötések, azok egyaránt lehetnek fantasy, sci-fi vagy akár történelmi témájúak is. Azok a modellek, amelyek a klasszikus léptéket képviselik, de nagyok (pl. Baneblade, WarhoundTitan) nem sorolhatóak be ebbe a kategóriába.

 Nº14: Speciális (speciális)

Ez a kategória sok szempontból speciális. Egyrészt ebben a kategóriában csak zsűritagok nevezhetnek - külön a versenydarabra vonatkozó szabályok nélkül. Másrészt ebben a kategóriában csak egyetlen Kristály Gobbót érő nevezés kerül kiválasztásra.

ZÖLDFÜLŰ KÜLÖNDÍJ (amatőr)

Idén is ki osztjuk a Zöldfülű különdíjat. Ezt az idén első alkalommal nevező és legfeljebb 3 éve festő versenyzők között osztjuk ki. A díjat az a versenyző kapja akinek versenydarabja a mezőnyben levő összes többi zöldfülű versenyző versenydarabjai közül a legjobbnak talál a zsűri. A teljes mezőnyben csak egyetlen Zöldfülű Gobbó kerül kiosztásra.

A ZSŰRIZÉS ÉS A DÖNTŐSÖK

A nevezés lezárása után a zsűritagok megjelölik azokat a nevezéseket, amelyek érdemesre tartanak a döntő körben való részvételre. Ezek leválogatása után a döntőbe be nem jutott figurákat a szervezők kiadják a nevezőknek. A döntőbe bekerült figurákat a végső helyezések meghatározása után adják csak ki. Azoknak a versenyzőknek, akik bejutottak a döntő körbe a szervezők egy külön az alkalomra készült emlékkártyát ajándékoznak elismerésül a sikeres részvételért.

FIGURATALPAK

Az amatőr kategóriák zömében (2-6) van egy olyan szabály, hogy a nevezett modellek talpának meg kell felelnie a játszhatóság szabályainak. Ez azt jelenti, hogy a modelleknek jól kivehetően rendelkeznie kell egy bármilyen talppal, nem lehet őket szervesen egy dísztalpba ágyazni. A figurákat természetesen a zsűri nem feszegeti le a dísztalpakról, így azokat lehet rögzíteni. A figurák talpa lehet része vagy egésze egy dísztalpnak. A zsűri nem veszi továbbá figyelembe azt sem, hogy a figura talpa bármely játékban szabályos-e vagy sem - erre lehetőségük sincs - tehát az egyes figurák bármilyen talpon állhatnak, ha az a talp jól kivehetően elkülönül a dísztalptól.

EGYSÉGTALPAK

2012-ben egy új szabályt vezettünk be az osztagok nevezésénél. A nevezők kötelesek minden osztaghoz biztosítani egy egységtalpat, amelyre az osztagok modelljei elférnek. Az egységtalpak bármiből készülhetnek - papír, fa, műanyag -, és az értékelésbe természetesen nem vesznek részt. Célunk ezzel mindössze annyi, hogy az igen színvonalas nevezések jobban és könnyebben elkülönüljenek egymástól, megkönnyítve ezzel a szervezők és a zsűri munkáját is.

DIORÁMA TALPAZATOK

Számos versenyző helyezi el a versenydarabot egy tetszetős dioráma talpazaton, vagy másmilyen mutatós talpazaton. Ezekkel kapcsolatban az egyetlen szabály, hogy a modellnek, illetve modelleknek eltávolíthatónak kell lennie a talpazatról. Ha a modell nem távolítható el a talpazatról, akkor azt csak a Nº8 - Nº10 kategóriákban lehet elindítani. Azért, hogy a többi versenydarab ne kerüljön hátrányba, a bírák a modelleket a dioráma talpazatok nélkül bírálják el. Szükség esetén az elbírálás előtt ideiglenesen eltávolítják azt a talpazatról.

FÉNYKÉPEZÉS

Szeretnénk minden figuráról megfelelő fényképeket készíteni, amelyek ezt követően a Games Day Budapest facebook oldalán érhetőek el. Azonban abban a szerencsés, de szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy a nevezések mennyisége és minősége már tavaly elérte azt a szintet, amelynél a szervezők kénytelenek szelektálni. Ennek értelmében nem tudjuk garantálni, hogy a figurádról készülni fog kép, de megtaláljuk a módját, hogy te magad készíthess képeket, ha szeretnél. Aki képeket szeretne csinálni a figurákról, azt kérésre beengedjük a figurák előtt kihúzásra kerülő kordon mögé - terveink szerint egyszerre csak 1-2 fényképészt engedünk be, és csak a nevezési időszakban 10 és 14 óra között.

A PROFI VERSENYZŐK

Felvetődhet milyen alapon emelünk ki versenyzőket a többiek közül. Természetesen jól átgondolt elvek alapján, amelyek egy része szerepet kapott a zsűritagok kiválasztása során is. Így a szervezők figyelembe vették az előző versenyeken kiosztott Arany Gobbók számát, illetve számos közismert festő munkáját és eredményeit.

Sok veterán és hírneves festő már a kiemelés kezdetén profiként indulhatott. A továbbiak során alapelvnek tekintjük, hogy amely versenyző a Golden Gobbo (2-13 - illetve a korábbi években ezeknek megfelelő) kategóriákban legalább 3 Arany Gobbót gyűjt be, automatikusan átsorolódik a következő évtől a profi versenyzők közé. A szervezők azonban ettől függetlenül fenntartják a jogot hogy bármelyversenyzőt átsoroljanak a profik közé.

A profi versenyzők csak a nyitott kategóriákban nevezhetnek, amelybe ellenük bárki indíthatja alkotásait.

 A VERSENY BÍRÁI - A ZSŰRI

A verseny bíráinak döntése mindig végleges. A bírák mindannyian többször nyertek már a Golden Gobbo korábbi versenyein, és tapasztalt modellezők illetve festők. A bírák nem nyilatkozhatnak nyilvánosan a döntésük okairól, körülményeiről, de a versenyzők munkáit kérésre személyesen kommentálják. Amennyiben egy versenydarab megszegi a verseny bármely szabályát, úgy jogukban áll azt diszkvalifikálni. A diszkvalifikáció okairól kérésre kizárólag a versenyzőnek adnak tájékoztatást.

 Games Day Menü

 

Games Day 2016 Games Day 2016 Bitz Börze Games Day 2016 helyszín Games Day 2016 Bemutatózók jelentkezése Games Day 2016 Boltok Jelentkezése Games Day 2016 HammerTime Cafe