Idén nyáron elstartolt a Mantic Games nagy sereges fantasy rendszerének, a Kings of War-nak 2. kiadása!

Az új kiadás megjelenését egy elég erősen megnövekedett várakozás előzte meg. Ennek az volt az oka, hogy a fejlesztés közben a 'nagy testvér" szabályrendszer, a Warhammer Fantasy megszűnt létezni, és helyére a Games Workshop teljesen új típusú rendszert, az Age of Sigmar-t állított. Mivel az AoS egyrészt nem nagy sereges rendszer, másrészt, valljuk be, bizonyos részeit tekintve "gyárilag" lyukas, ezért a Fantasy játékosok nagy része nem állt át rá a váltáskor.

Ez egy vissza nem térő alkalom volt a Mantic számára, hogy rendszerük új játékosokra tegyen szert. Eddig ugyanis a Fantasy játékosok többségének az volt a véleménye, hogy a Kings of War egy "gagyi fantasy", "egyszerű másolat", "GW utálók klubja" vagy éppen "bénáknak való" rendszer. Hogy miért lehetett ilyen véleményeket hallani?

Sok játékosnak ténylegesen fogalma sem volt róla, hogy milyen is a rendszer a valóságban, csak a negatív híresztelések jutottak el hozzájuk. És én bizton állíthatom, hogy ezek a  híresztelések, mind alaptalanok.

Én sohasem játszottam Warhammer Fantasy-t, csak egyszer próbáltam ki pár kör erejére, és nekem nem igazán jött be. Én már akkor Kings of War-t játszottam, amikor a 2. kiadás még csak egy ígéret volt. És hozzátenném, nem azért játszottam, mert utálnám a GW-t vagy hasonlók! Nemes egyszerűséggel a KoW jobban tetszett!

Most a Warhammer játékosok egy része választás előtt áll. Maradnak a 8. kiadásánál, visszanyúlnak egy régebbi verzióhoz, írnak maguknak egy saját 8.5 vagy 9. kiadást, vagy kipróbálnak valami újat.

Ezért terelődhetett sokak figyelmébe most a Kings of War.

Azok akiknek eddig megmutattam a rendszert, mind pozitívan nyilatkoztak róla a játék után, ezért most megpróbálom itt a blogon is összefoglalni azt az 5 okot, amiért szerintem ki kellene próbáld a KoW 2. kiadást!

 

 

5. Ingyenes szabályok!

Amikor ki akarunk próbálni egy új rendszert, nélkülözhetetlen megszerezni annak szabályait. Szerencsére a gyártók nagy része már él az Internet adta lehetőségéivel, így a legtöbb játék szabálykönyve (vagy annak rövidített vagy egyszerűsített változata) ingyen és legálisan letölthető a netről. Persze, ha ez a lehetőség nem áll fenn, még mindig ott vannak a kollégák és a netes Port Royale kikötők is, bár az első verzió azért kényelmesebb.

 Így van ez a Mantic-nál is: a Kings of War 2. kiadásának szabálykönyve és a kezdő sereglisták letölthetőek a Mantic honlapjáról. A Nyomtatott szabálykönyvek tartalma kicsit több, de a játék elkezdéséhez az ingyenes verzió is teljesen elég.

A letölthető sereglistákban nem szerepel az összes egység, csak azok amiket a Mantic a kezdő játékosok számára az első körben ajánl.

Ettől függetlenül persze, aki nem akar szabálykönyvre befizetni az felkeresheti az Inkvizitor fórumot, ahol biztosan megdobják majd a keresett teljes listával ;)

Ja, és elérhető a 2. kiadás magyar verziója is, melyet Garvey és én fordítunk, és letölthető innen!

Egy kis segítség a különböző kiadásokhoz:

Ingyenes PDF verzió: szabályok + rövidített sereglisták
A puhafedelű: szabályok + teljes sereglisták + varázstárgyak
A keményfedelű: szabályok+ teljes sereglisták + háttértörténet + varázstárgyak
A Mantic Digital verzió: szabályok + teljes sereglisták + háttértörténet + varázstárgyak

 

 

4. Egyszerű és letisztult, de nem gagyi!

 A KoW sokszor kapta azt a jelzőt, hogy végletekig egyszerű és gagyi. Nos ez olyan messze vana  valóságtól, mint Makótól New Orleans. Azt nem lehet tagadni, hogy a rendszer megírásakor az elsődleges cél az volt, hogy egy gyorsan tanulható, komplex táblázatok és tömérdek speciális képesség és varázslat nélküli játék legyen, de ez nem is jelenti azt, hogy a játék bugyuta lenne. Maguk a szabályok kb. 40 oldalon elférnek és 2 játék után szabálykönyv bújás nélkül élvezhető is a játék! És ez szerintem egy hatalmas előny. Én például szeretek egyszerre több szabályrendszerrel is játszani, így örülök, ha nem kell az összes esetében órákig könyveket bújjak!

Itt hagyok egy Battle report videót is, hogy lássátok a dolgot élőben is:

 

 

 

3. A jövő!

 A KoW a nagy rivális eltűnésével fényes jövő előtt áll, mint a világ legnagyobb élő, nagy sereges fantasy rendszere! Már megjelent az Uncharted Empires kiegészítő, melyben a tipikus fantasy fajok (khmmm... Warhammer) kapnak majd listát és egy kis fluff-ot. 

Ezután vagy év végén, vagy jövőre érkezik egy történelmi kiegészítő is, amivel a 28mm-es történelmi seregekkel (pl  római, viking vagy templomos) rendelkezők is saját KoW listát kapnak majd. (Bár jelen pillanatban is van erre lehetőség a Kingdoms of Men lista használatával)

Továbbá, megjelent az általam idén legjobban várt társasjáték, a Dungeon Saga, ami egy a KoW világában játszódó klasszikus Dungeon crawler! Ami azon kívül, hogy már most eszméletlen jónak tűnik még a KoW háttértörténetét is tovább viszi egy globális kampány keretében, ami kihatással lesz Mantica világára is.

A Mantica korántsem olyan kidolgozott, mint a Warhammer Öreg Világa, és ez nem is feltétlen baj! A Mantic megadja minden fajhoz a kezdő löketet, a többit pedig a játékosra bízza. És én ezt a fajta szabadságot nagyon imádom!

Mivel Ronnie Renton a Mantic főnöke imád spoilerezni, ezért már most tudjuk, hogy a jövőben olyan új frakciókat is kap majd a játék, mint egy viking témájú északi nép jégóriásokkal, vagy az Ophidianok, akik nem gonoszak, de seregükben nekromanciát használnak.

A lehetőség adott, és a Mantic él is vele!

 

 

2. Tömött sorok vagy dioráma? Amelyik tetszik!

 A játékban minden egység egy fix méretű tálcán mozog. Alap esetben meg van adva, hogy egy tálcán, egy adott egységtípus esetén hány figurának kell állnia. (pl. gyalogság esetén: 4db 5 fős sor) Viszont, mivel a játékban nem veszünk le egyesével veszteséget, ezért sokan a tömött sorok helyett tematikus diorámákat készítenek.

Ez egyrészt nagyon mutatós tud lenni a terepasztalon, másrészt még költséghatékony is, hiszen kevesebb figurából is lehet nagyobb sereget építeni.

"Hivatalosan" az eredeti figuramennyiség 70%-nak vagy legalább a felének meg kell lennie egy tálcán.. Én azok közé tartozom, akiket kicsit sem érdekel hány figura van a tálcádon, hiszen annak méretéből így is, úgy is megmondom, hogy az regiment vagy troop egység-e.

(Persze, ha egy horda vagy légió méretű talpon egy figura van, az fura lenne, de ez azért nem egy reális szituáció :) )

Ezek mellett a másik nagy előny, hogy ez nagy lehetőségeket nyit a tematikus proxy és különböző gyártók figuráinak használata előtt. És mondtam már, hogy ez teljesen legális? ;)

 

1. Proxybarát!

A játék szellemisége szerint, azt használsz amit csak szeretnél! A hivatalos Mantic-os figurák csak egy opció a sok közül! Sajnos az eredeti figurák egy részén eléggé érződik a cég mentalitása, mi szerint minél olcsóbbak próbálnak lenni. A Warhammer figurák mellett sok frakciójuk eltörpül a kinézetet tekintve, de az évek során a minőség javulása érezhető. (Lásd: Ogres, Undead, Basileans vagy a Forces of the Abyss figurák)

Szerencsére az összes Mantic-os lista GW kompatibilis, hiszen a játék maga is a Fantasy egyik előző kiadásából sarjadt ki anno.

Hogy ezt szemléltessem: Bal- Warhammer, Jobb- Kings of War megfelelő

Dwarfs - Dwarfs

Chaos Dwarfs - Abyssal Dwarfs

Empire - Kingdoms of Men

Bretonnia - Kingdoms of Men vagy Brotherhood

Warriors of Chaos - Varangur vagy akár Kingdoms of Men

Daemons of Chaos - Forces of the Abyss

Beastmen - The Herd

Lizardmen - Salamanders

Skaven - Ratkin

Vampire Counts - Undead

Tomb Kings - Undead vagy Empire of the Dust ( Az Undead listában eleve vannak Múmiák és katapult, hogy nagyjából passzoljanak a Tomb Kings-hez, de az Empire of the Dust lesz az igazi megfelelőjük)

High Elves - Elves

Wood Elves - Elves vagy Elves-Nature szövetség (az Elves listában eleve ott van a megfelelő a Dryad-ra, Treekin-re, Treemen-re és Wood elf tipusú gyalogságra)

Dark Elves - Twilight Kin

Ogre Kingdoms - Ogres

Orcs & Goblins - Orcs illetve Goblins tisztán, vagy szövetségben keverve. Ugyanis a KoW-ban a két faj két külön listát jelent.

Dogs of War - Kingdoms of Men

És ezeken kívül van még lehetőség egy természet témájú sereg (Forces of Nature) építésére kentaúrokkal, entekkel és szörnyekkel. Ott van a Basileans is, akik egy ultra jó, bizánci Birodalom ihletésű frakció, illetve ott a League of Rhordia, ami egy hobbit-ember szövetség témájú sereg.

Sőt, még a Stormcast Eternal-ok is beleférnek a dologba egy Ogre-Basilean lista formájában!

És nem kell leragadni a Warhammer-nél! Én pl. most elgondolkoztam egy Trollblood seregen amiket Ogreként lehetne hozni...

Ha tetszett a cikk, ajánlom hallgasd meg a játékról készült podcast adásunkat is!

 

 

És ha érdekel a játék, próbáld ki! Szerintem nem fogod megbánni ;)

A HammerTime Cafe-ban havi szinten lesznek Kings of War kezdőnapok, melyek időpontjait a Facbook oldalunkon követheted!